În perioada 18-22 septembrie 2023, Școala Gimnazială Șieu a fost reprezentată de un grup format din 6 elevi și 2 profesori la mobilitatea care încheie proiectul Erasmus+ ,,Developing green skills in schools and outdoors”. Împreună cu partenerii din Istanbul, Turcia, de la Kagithane Anadolu Lisesi am fost găzduiți de Agroupamento de Escolas Alcaides de Faria din Barcelos, Portugalia.Pe parcursul celor 5 zile, activitățile s-au derulat atât în școală, cât și outdoor.S-au prezentat materiale interesante referitoare la ,,The beauty of the environment reflected in arts”, tema acestei săptămâni.Elevii au discutat despre modalitățile prin care mediul înconjurător este reflectat în arte, acesta constituind în permanență o sursă importantă de inspirație. A fost subliniat rolul factorului uman asupra a ceea ce ne înconjoară, dar și necesitatea implicării pentru conservarea și salvarea planetei. Conferința organizată de către Departamentul pentru mediu și resurse naturale a avut ca temă principală schimbările climatice și modul în care ele afectează pământul. Deosebit de interesant a fost workshop-ul desfășurat la Muzeul Mediului unde elevii au avut ocazia să exploreze, folosind realitatea virtuală, medii de viață diverse. De asemenea, au fost provocați să își exprime creativitatea prin realizarea de picturi pe faianță în cadrul atelierului care a avut loc la Muzeul Olăritului. Atelierele de pictură au continuat, de această dată în parcul municipal, unde elevii și profesorii au realizat propriul design pe sacoșe din material textil. Toate activitățile, atât indoor, cât și outdoor, au contribuit la dezvoltarea competențelor ,,verzi” și au subliniat importanța protejării mediului înconjurător. La finalul mobilității, toți cei implicați au primit certificate de participare.
Pe parcursul timpului petrecut aici am avut ocazia să descoperim aspecte din cultura portugheză.Orașe precum Porto, Barcelos, Guimaraes, Viana ne-au dezvăluit frânturi din istoria, tradiția și viața socială a acestui popor, iar interacțiunile cu cei din jur ne-au familiarizat cu tradiții, obiceiuri și festivaluri locale.
Toate mobilitatile din cadrul proiectului, chiar dacă s-au derulat într-o perioadă relativ scurtă, aprilie-septembrie, ne-au oferit ocazia nu doar să conturăm o imagine de ansamblu asupra celor trei sisteme de învățământ din Portugalia, Turcia și România, ci și să dezvoltăm legături personale care ne-au îmbogățit pe fiecare dintre noi.